De kracht van Bodymind Awareness  en Hartcoherentie

De bewustwording van wat er zich afspeelt in lichaam en geest brengt ons een grote stap verder in het voorkomen en verwerken van stressvolle gebeurtenissen. ‘Geest’  staat hierbij niet zozeer voor hersenen, maar voor gedachten, emoties en overtuigingen . Die geest  kan onze gezondheid sterk beïnvloeden, net zoals ons fysieke lichaam onze geest kan beïnvloeden. Onze hersenen gebruiken we om deze uitwisseling te vertalen. De bewustwording van wat er plaatsvindt in je Bodymind geeft ons de mogelijkheid invloed uit te oefenen op  mentale en fysiologische processen.

Het tempo waarmee wij door het leven gaan biedt daar meestal weinig ruimte voor. We dwingen onszelf zoveel mogelijk in zo weinig mogelijk tijd te doen, want bewust kiezen is moeilijk en het aanbod is groot. Stress ligt op de loer, maar onze Staat van Verdediging ook en die is zo sterk! We negeren de signalen en houden ons voor dat het prima gaat. Niets is minder waar. Chronische stress zorgt ervoor dat wij verkeerd ademhalen,  activeert de productie van stresshormonen en tast ons immuunsysteem aan. Een optimale samenwerking tussen lichaam en geest  levert ons dus nogal wat voordeel op.

Bewuste ademhaling
Door je bewust op je ademhaling te richten word je veel sterker bepaald bij wat er in je lichaam en geest gebeurt. De manier waarop je ademt is van grote invloed op je lichaam en alle processen die zich daar afspelen. Je hebt vroeger allemaal geleerd dat er na het inademen in je longen een gasuitwisseling plaatsvindt. De O2 wordt afgegeven aan het bloed en de CO2 wordt uitgeademd. Bij een normale voortgang van levensprocessen is een bepaalde hoeveelheid koolzuurgas in de weefsels en cellen nodig.

Hoe minder de hoeveelheid koolzuurgas ten opzichte van de norm is des te meer en des te ernstiger zijn de storingen die ontstaan in het lichaam. Een tekort aan koolzuurgas kan de oorzaak zijn van aandoeningen  van het zenuwstelsel, het endocriene systeem, het systeem van hart en bloedvaten, het spijsverteringssysteem, het systeem van botten en spieren en van welke stofwisselingsstoringen dan ook.

Dus niet de hoeveelheid O2 bepaalt het gevoel of je genoeg lucht hebt, maar de hoeveelheid CO2

Wanneer je ademhaling  snel en oppervlakkig is, zoals bij stress, wordt er in verhouding teveel CO2 afgegeven.  Een te laag CO2 gehalte in het lichaam veroorzaakt te weinig O2 afgifte aan het bloed. En je kunt je wel indenken dat dit niet gezond is.

Respiroguide
De Respiroguide kan je begeleiden in de oefening op weg naar een natuurlijke en gezonde ademhaling. Om uit te vinden hoe vaak jij ademhaalt per minuut, kun je drie minuten op papier pieken en dalen meetekenen in de frequentie van je ademhaling. Deel het door drie en je hebt het aantal ademhalingen per minuut.

Het toepassen van deze ademhalingstechniek zorgt voor een daling van je hartslag. Je voorkomt dat je te vaak ademt per minuut en zo teveel CO2 afgeeft. Er zijn diverse apps om je hierbij te helpen. Drie keer daags 7-10 min. toepassen geeft al een enorme bewustwording. Je zult na een tijdje ervaren dat je de app niet meer nodig hebt. De volgende stap is het automatisch toepassen op de momenten dat je in een stressvolle situatie belandt. Het voorkomen van een te hoog niveau van stresshormonen is een groot kado voor jezelf.
Probeer het zelf!

paarden

Energie en de invloed op de omgeving
Paarden voelen feilloos aan hoe zij iemand kunnen helpen ontspannen. Paarden zijn hooggevoelig voor trillingen in het energieveld, wat hen in staat stelt spanning snel aan te voelen. Door te gaan liggen daalt de frequentie van hun ademhaling en daarmee ook hun hartslag. Hiermee beïnvloeden zij het energieveld om zich heen.

De persoon in de rolstoel heeft een hersenverlamming wat zorgt voor een ongecontroleerd zenuwstelsel en een snelle ademhaling. Het veranderen van de trillingen in het energieveld door de paarden heeft een ontspannende uitwerking op de ademhaling en hartslag van de persoon in de rolstoel, waardoor haar bewegingen een stuk minder ongecontroleerd worden. Er zijn vele therapievormen waarin paarden een belangrijke rol spelen.