Help! Het spookt in mij!
Heb jij dat ook wel eens, dat je zomaar ineens een  vervelend gevoel krijgt waarbij je geen enkel idee hebt waar die emotie in een keer vandaan komt? Van het één op het andere moment reageert je lichaam en bezorgt je angst, misselijkheid, hoofdpijn. Een voor jou aanwijsbare reden is er niet, maar alles om je heen voelt onaangenaam. Grote kans dat je onbewust iets hebt waargenomen dat vliegensvlug wordt gekoppeld aan een eerder opgeslagen negatieve  ervaring of trauma. Een spookcluster noemen we dat. Veroorzaakt door een soort kortsluiting tijdens een angstige of heftige emotionele ervaring.

Als het opslaan van je zintuiglijke  waarnemingen goed verloopt, wordt alle informatie voorzien van een identificatie code (wat bij wat hoort), opgeslagen in je onderbewustzijn. Dat noemen we een cluster. Bij een herinnering roept je bewustzijn alle plaatjes uit dat cluster weer bij elkaar incl. de fysiologische reactie! Dat stelt je in staat om bij die herinnering weer iets voor je zien, te voelen en zelfs te ruiken! Prachtig hoe ons lichaam dat doet!

Wanneer je iets meemaakt dat gepaard gaat met een grote mate van angst, beschermt ons organisme zichzelf tegen emotionele overbelasting en stopt onmiddellijk met het bewust verwerken van de binnenkomende zintuiglijke informatie. Als een  ‘code  rood ‘pakket, waarvan de bijbehorende negatieve fysiologie wordt verankerd in ons lichaam. Bij zo’n ervaring weet je vaak geen tijd of plaats meer. Je mist een stukje van de film. Na verloop van tijd ‘geef je de angstige ervaring een plekje’ en ga je verder met je leven, niet wetend hoe groot de invloed van dat spookcluster is en blijft. Ondertussen veroorzaakt het schade aan je lichaam en put het je onbewust uit.

 

Bekijk hier de video over PMA Mental Progressive Mental Alignment.